En prosesjon av spinnere

av

i
Pinjeprosesjonsspinnere
Lang, lang rekke: Spinner-larver i prosesjon; 3.3.13

En solrik dag, en av de første dagene i mars, observerte vi et bortimot 10 meter langt “tog” av brune, lodne larver på vei over flisene ved pizzaovnen bak huset.

De krøp sakte framover, synkront og i lang, lang rekke, over flisene, videre over gressbakken, opp støttemuren og stoppet tilsynelatende i skråningen bak huset. Et søk da vi kom hjem viste at dette var larver av Pinjeprosesjonssspinner (Thaumatopoea pityocampa).

Pinjeprosesjonsspinnere
Lodne larver, målbevisst på vei over flisene bak huset.

I norsk wikipedia kan man lese at dette er en sommerfugl som tilhører familien tannspinnere (Notodontidae). Disse hårete larvene lever selskapelig i store silkespinn, og de kan legge ut på vandring i lange rekker. Larvene har gifthår og kan forårsake betydelige helseproblemer. Denne arten forekommer i Sør- og Mellom-Europa, og larvene lever på pinjer (Pinus spp).
-Dette passer med hva vi observerte. I pinjetrærne nær huset så vi også disse spinnene, men akkurat da koblet vi ikke dette til larvene.

Larvene er aktive om vinteren, de klekkes i september og er fullt utvokst i mars. De lever sammen i store, teltlignende spinn av silke på ulike arter av pinje, som vi altså kunne se foran huset. Fortsatt i følge Wikipedia, er dette regnet som kanskje det mest problematiske skadeinsektet på furuskog i Middelhavsområdet. Larvene er ute og spiser om natten, og kan være aktive selv om det er litt frost. Om dagen sitter de inne i spinnet. Dette virker da som en solfanger og temperaturen kan bli en god del høyere enn i luften omkring, noe som hjelper larvene å fordøye barnålene de har spist i løpet av natten. Larvene legger ut spor av feromoner fra teltet til greinene der de spiser, og følger senere disse. De spinner også silketråder. Når de er utvokst i mars, kryper de sammen ned på bakken på leting etter et egnet sted å grave seg ned for å forvandle seg til pupper. Larvene går da på en rekke (prosesjon), hver larve er i kontakt med hårene på bakenden på den foran, det ser ut til at det er dette som holder prosesjonen sammen. Et slikt tog kan bestå av opptil 300 larver. Vi regnet ut at det var ca 300 i det toget vi observerte.

Pinjeprosesjonsspinnere
Så lang rekke var det, fra flisene, over gresset og opp muren der Tone peker.

Larvene graver seg ned på et sted med passe myk jord, det var nok dette vi skulle lett litt nøyere etter. De tilbringer de varme og tørre sommermånedene som pupper. De voksne spinnerne klekkes i august. De lever bare kort tid, etter parringen legger hunnen ca. 300 egg i en sylindrisk samling rundt en barnål. Eggene blir dekket av skjell fra hunnens bakkropp. De klekkes etter noen uker.

Pinjeprosesjonsspinnere
Så bar det over murkanten…

 

 

Pinjeprosesjonsspinnere
…og videre for å grave seg ned.

Det angis også at neslehårene på disse larvene faktisk kan medføre allergiske reaksjoner og i verste fall betydelige helseskader, både hos menesker og dyr -særlig hunder.
Det finnes mange beskrivelser av disse larvene, og her er lenke til en side som også har en liten videosnutt av bevegelsen i prosesjonen. Flere på youtube etc. Det er også en del info om hvordan man forsøker å utrydde eller ihvertfall begrense utbredelsen i områder av Spania og Portugal hvor det kanskje har blitt for mye. Vårt bidrag kan bli å fjerne et par pinjetrær nær huset, selv om man ellers kanskje bør forsøke å la naturen gå sin gang uforstyrret.

Orm i vårsola.
Det kan jo hende spinnerne har naturlige fiender også, vet ikke om dette er en, men den lå ihvertfall på gårdsplassen da vi kom tilbake fra en liten tur.

Av StB. [lastupdated format=”d.m.y” before=”(Oppdatert pr.” after=”)”]


Comments

2 responses to “En prosesjon av spinnere”

  1. Barbro Thorbjørnsen Bjørck Avatar
    Barbro Thorbjørnsen Bjørck

    er det en giftig orm?

    Interresant å lese om spinnerne.
    bb

    1. Stein B. Avatar
      Stein B.

      Av det vi har hørt og lært hittil, er inntrykket at forekomsten av orm i dette området er omtrent som hjemme i Østfold. De fleste er ikke giftige, den eneste er visstnok hoggormen. Vi har sett noen ihjelkjørte på veien som ikke var hoggorm, denne var det kanskje -eller er den for mørk, jeg er ikke så god på dette. Typisk at den lå i vår(!)sola uforstyrret til vi kom trampende.
      -Og spinnerne var en “artig” observasjon, ja.
      Stein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *